Posted in Bloemen & planten De tuin in Kruiden

Salie: lekker, geneeskrachtig en prachtig!

Salie: lekker, geneeskrachtig en prachtig! Posted on 4 juli 2017Leave a comment

Beginnend tuinierster. Getrouwd en moeder van Anna (6). Internetondernemer. En gék op Pinterest en gratis spullen.

salie

Jaren geleden kwamen wij salie veel tegen in een kookboek en omdat we het nergens konden vinden, besloten we het zelf maar te gaan kweken. En we werden helemaal verliefd op deze alleskunner!

De salie in onze tuin staat net in bloei!
De salie in onze tuin staat net in bloei!
Toen we jaren geleden een kookboek kregen van iemand die klaarblijkelijk óók dol was op salie hadden wij er nog nooit van gehoord. Wel eens van salieboter, maar zelfs daarvan kon ik me geen smaak herinneren. Ik zocht alle supermarkten (waar ik meestal mijn kruiden vind, keukenprinses als ik ben) af, maar tevergeefs. “Dan moeten we het zelf maar gaan kweken”, opperde mijn praktisch ingestelde man. En dus bestelden we zaadjes bij de natuurvoedingswinkel en gingen aan de slag. Uiteindelijk bleek er een handiger methode: namelijk even langs het tuincentrum. En intussen is salie zelfs regelmatig in de supermarkt te vinden, trendsetters die wij zijn 😉

Lekker: Salie door de pasta

De salie werd hier dus aangeschaft om het door het eten te doen. Vooral bij pastagerechten wordt het veel gebruikt, maar ook bij verschillende vleesgerechten schijnt het erg lekker te zijn. En wat te denken van salie in de thee! Of gewoon een los blad, is ook prima te eten. Hier nog een lekker recept dat ik online opduikelde met salie (en die mij érg lekker lijkt, want ik hou van simpel)
Ravioli met salieboter (Landidee.nl)

Recept ravioli met salieboter
Recept ravioli met salieboter (Foto: Shutterstock)

Geneeskrachtig: blij en slim stokoud

Toen we ons ‘nieuwe’ plantje hadden gekweekt, bleek het bovendien ook nog geneeskrachtige bijwerkingen te hebben. Zo zou het goed zijn voor wondjes in de mond. Hiervoor gebruiken we het nog wel eens, maar of het echt werkt… Het scheelt in ieder geval dat het sowieso lekker is. Volgens internet is het sowieso een superplant, want dit zou salie allemaal doen:

  • bestrijdt maagdarmkrampen
  • goed voor je hersenen
  • verhoogd weerstand
  • verminderd depressiviteit
  • tegen zweetvoeten
  • goed voor je geheugen
  • antiveroudering
  • helpt tegen allerlei ontstekingen

Ik eet niet dagelijks salie, dus ik kan het helaas niet bevestigen.

Prachtig: mooie paarse bloemen

SalieToen de salie een tijdje in onze tuin stond, kwamen we erachter dat het nog een enorme kwaliteit bezit: het is prachtig! Bloeiende salie is zó mooi! In onze tuin is de salie net nieuw, dus daar bloeit het nog niet zo uitbundig, maar check het hier rechts. Wow.

What need I say more? Iedereen aan de salie!

Beginnend tuinierster. Getrouwd en moeder van Anna (6). Internetondernemer. En gék op Pinterest en gratis spullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *